Solana (SOL) ekosistem ve fiyat düşüşünü engellemek isteyen proje topluluğu, Bonk adındaki kripto para birimiyle yeni bir fomo başlattı.
Kripto para piyasasının en önemli enerji kaynağı şüphesiz fomo oluyor. Henüz emekleme aşamasında olan ve benimsenme oranını artırmaya çalışan kripto endüstrisi, yeni yatırımcıları çekerek büyüme kaydediyor. Güncel ayı piyasasının sert koşulları, yeni yatırımcıların sektöre girişini zora soktu. Reklamların ve pazarlamaların gerekliliği, yeni yöntemleri de gündeme getirdi. Bunlardan birisi ve en önemlisi, kripto para birimlerinde fomo yaratmak oluyor. Son zamanlarda çeşitli fud‘lara maruz kalan Solana ekosistemi ve SOL fiyatı, yeni bir fomo ile can suyu buldu. Bonk adıyla bir meme token, Solana ekosistemine yoğun ilgi eşliğinde iniş yaptı.
Solana Düşüşü Solana Topluluğunu Harekete Geçirdi ve Bonk Doğdu!
Solana (SOL), ekosistem kayıpları ve fiyat düşüşü ile tehlikeli bir döneme girmişti. Kripto piyasasının popüler projesi, fud’ların eşiğinde hayatta kalma mücadelesi verdi. Kısa sürede 8 dolara iğne atan SOL fiyatı, Solana topluluğunun yarattığı mucize ile 13 dolar seviyelerine dönüş yaptı.

Solana’da, birkaç NFT platformunun ve ekosistem geliştiricisinin ağı terk etmesiyle düşüş şiddetlenmişti. Yeni bir FTT ve Luna olacağı konuşulan proje, birkaç gündür en aktif ve en kazançlı kripto para haline geldi. Projede değişen ve gelişen bir şey olmadı. Sadece projenin topluluğu, el ele vererek yeni bir fomo başlatmayı başardılar. Yeni DOGE olacak umuduyla yatırımcıları çeken bu fomo, Solana ekosistemine yeni bir köpek temalı kripto para birimini kazandırdı.
FTX iflası ve ortaya çıkan spekülasyonlar neticesinde düşen Solana, 2023 yılının en çok kazandıran kripto para birimlerinden birisi olmayı başardı. Günlük mumlarda, uzunlamasına yeşillenmeyi başaran SOL’un arkasında topluluk yer aldı.
Solana ağında ortaya çıkan meme token Bonk, büyük bir airdrop yapacağını duyurdu. Arzının yaklaşık yüzde 50‘sini Solana topluluğuna dağıtacağını duyuran projeye, kripto yatırımcıları akın etti. Yoğun ilgi gören kripto para birimi, günlük ortalama 6 ila 10 milyon dolar arasında bir hacim gerçekleştirdi. Airdrop koşulları Solana topluluğunu kapsadığı için yatırımcılar SOL biriktirmeye başladı. Bu durum SOL fiyatında yükselişi beraberinde getirdi.
İşlerin fomo tarafına dönmesi, Solana‘nın popüler isimlerinin de dahil olmasıyla gerçekleşti. Birçok Solana girişimcisi, yatırımcısı, geliştiricisi ve NFT tasarımcısı Bonk için paylaşımlar yapmaya başladı. Türkiye‘den de birçok kripto fenomeni, Bonk hakkında fomo yaratıcı paylaşımlarda bulundu.
Bir akım haline gelen meme token, çok kısa bir süre içerisinde merkezi borsalarda peş peşe listelenmeye başladı. Fomo başarılı olmuştu. Artık Bonk, büyük kripto borsalarında listelenmiş bir Solana ürünüydü. Ancak dahası da gelmeye başladı. Solana ekosisteminin en büyük NFT pazar yeri olan Magic Eden, Bonk hakkında ilgi çekici bir paylaşımda bulundu. NFT ticareti artık Bonk ile yapılabilecek mesajı verildi.
Neredeyse tüm Solana ekosistemi, SOL fiyatını yükseltmek ve ağ aktivitesini eski haline döndürmek için seferber oldu. Elbette diğer taraftan, Bonk alım satımı yapanlar da para kazanmayı başardı.
Solana Operasyonu Başarılı Oldu! Ancak Bonk Fomosu Bir Yerde Bitebilir!
Solana (SOL) ekosistemini ve fiyatını kurtarmak için başlatılan operasyon başarıyla tamamlandı. SOL fiyatı güçlü bir yükseliş yaşayarak, düşüş senaryolarını ve fud’larını ortadan kaldırdı.
Solana geliştiricilerinin, ekosistem ürünlerinin ve NFT platformlarının yoğun çabası, binlerce yatırımcıyı Solana ekosistemine çekti. Özellikle Bonk kazanmak isteyen yatırımcılar, binlerce SOL alımı gerçekleştirdi. Solana’nın ağ aktivitesi, Bonk ile birlikte canlandı ve işlem sayısında artış gözlemlendi.

Peki bu süreçte Solana ekosisteminde neler değişti? Solana, fud’ların ve baskıların içine düştüğünde neyse o olmaya devam ediyor. Henüz projede yeni bir gelişme yaşanmadı. Yani SOL yükselişi, suni oluşturulmuş bir fomo sayesinde gerçekleşti.
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dönen “Solana battı” konuşmaları, son fomo ile birlikte tarihe karıştı. Güncel verilere göre, Solana hakkında kötü yorumlar yapanların sayısında yüzde 85‘in üzerinde bir düşüş yaşandı. Kripto piyasasının riskli varlıklar sınıfına dahil edilmesi de bu nedenle gerçekleşiyor. Kripto para piyasası, su nereye akarsa o yöne hareket ediyor. Bunun en büyük sebebi, güncel piyasa koşullarının ayı yönlü olmasından kaynaklanıyor.
Birçok kripto yatırımcısı ve Solana topluluğu, Bonk alımlarını başlangıç seviyelerinden gerçekleştirdiler. Ancak Bonk, fomo sayesinde neredeyse yüzlerce katı bir yükseliş yaşadı. Güncel piyasa değeri 238 milyon dolar olan meme token, kripto tabiriyle şişmiş bir fiyata sahip oldu. Airdrop, burn ve etkinlikler ile yatırımcıları cezbeden Bonk, günün sonunda fomo etkisini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
Bonk Nedir? Fomonun Ardından Bekleyen Tehlike!
Solana (SOL) ekosisteminde ortaya çıkan yeni bir meme token Bonk, köpek temalı bir kripto para birimidir. Proje, anonim bir şekilde çıkartılmıştır. Ancak Bonk, projenin tamamen topluluğuna ait olduğunu savunuyor. Ayrıca proje, tüm varlıklarını kilitlediğini ve güvenilir olduğunu ileri sürdü.
İlk olarak 25 Aralık’ta piyasaya çıkan Bonk, ani bir ilgiyle karşı karşıya kaldı. Bunun sebebi, Solana topluluğunun yeni bir fomo yaratma ihtiyacı oldu. Airdrop yapan ekip, binlerce yeni cüzdana ev sahipliği yaptı.

Token arzının yüzde 50‘sini Solana topluluğuna dağıtılacağı, son günlerin en çok konuşulan projesini ortaya çıkarttı. Büyük bir fomoya dönüşen proje, 300 milyon dolarlık bir piyasa değerine yaklaştı.
Peki ya bu fomo bir yerde bitmeyecek mi? Geçmiş tarihlerde yaşananları veri olarak ele alırsak, meme token’lar üzerinde yükselen fomolar bir yerde bitiş yaşadı. Sebebi olarak, alanların yerine satanların baskı kurması gösterilebilir.
Geçmişte projeler, sürekli bir pazarlama ve ilgi çekme yöntemiyle yeni alıcıları bünyesine çekti. Önce alan yatırımcılar, sonra alanlara satmaya başladı. Zamanla biten pazarlama ve kaybolan ilgi, yeni alıcıların gelmemesine yol açtı. Bu durumun ardından satış baskısı, kazancı cebe yakıştırma tabiriyle süslendi. Yeni giren yatırımcılar düşüş yaşayan projenin içinde sıkışmak zorunda kaldı. Geçmişte yaşanan bu durumlar, Bonk için de olacak şeklinde bir kesinlik kurulamıyor. Çünkü Shiba örneği de masada yer alıyor.
Ancak bakıldığında, kripto para piyasası bir ayı trendi içerisinde hareket ediyor. Her an olabilecek bir kötü senaryo, tüm kripto para birimlerinin çöküşünü şiddetlendirmeye yetiyor. FTX olaylarının ardından kripto para piyasası, neredeyse yüzde 15-20 arasında bir düşüş yaşadı.
Solana is the future$BONK https://t.co/pArD1JDucu
— Bonk! (@bonk_inu) January 4, 2023
Bonk tarafında fomonun bitmesi halinde, satışlar peş peşe gelmeye başlayabilir. Bu durum, 300 milyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşan meme token için güçlü düşüş anlamı taşır. Bonk’ta düşüş beklentisi gayet normal karşılansa da bu Solana tarafını da etkileyebilir.
Solana, Bonk fomosu ile ciddi bir yükseliş yaşadı ve tekrar 10 doların üzerinde yer edindi. Ancak airdrop olaylarının son bulması ve Bonk tarafındaki ilginin kaybolması, SOL fiyatını da etkileyecektir. Suni bir yükseliş olarak gösterilen bu durum, zamanla yerini düşüşe bırakabilir.
Geçmiş günümüzün tecrübesidir mantığıyla bakıldığında, Bonk tarafında bir fomo bitişi ve düşüş yönlü grafik göz önüne geliyor.
Bonk ve Solana Tarafındaki Olası 2 Senaryo
Solana (SOL) ekosistemi tekrar canlanmaya başladı. Bunun en büyük nedeni, Bonk tarafında ortaya çıkan fomo oldu. Peki bundan sonraki süreçte neler olacak? Olabilecek iki senaryo şu şekilde;
1- Bonk tarafında gelecek yoğun satışlar ve beraberinde ortaya çıkacak fud dalgası
Kripto para sektörünün ayı yönlü hareket ettiği bu günlerde, birçok kripto para biriminde satış baskıları gözlemleniyor. Alım gücü, olası bir haber veya fomo karşılığında gelebiliyor. Kripto projelerinin gelişmeleri, yatırımcıların ilgisini çekmemeye başladı. Ancak para kazanma arzusu ve bunu tetikleyen aktiviteler, fomo başlangıcı için etkili yöntem oluyor.
Bonk tarafına bakıldığında, neredeyse birçok kripto projesini geçen piyasa değeri göze çarpıyor. 300 milyon dolarlık piyasa değerine ulaşan meme token, henüz satış baskısıyla karşılaşmadı. Proje ekibinin her gün bir aktivite yapması ve canlı pazarlama bunda etmen oldu. Ancak Bonk‘un yükselişinden tatmin olan yatırımcılar satış yapmaya başlarsa, bu fiyatın şiddetli düşüşüne neden olabilir. Alıcıların burada iştahlı olması düşüş şiddetini etkileyebilir. Ancak bakıldığında, Shiba tarafında bile henüz o denli bir iştah söz konusu değil.
Satış baskısının yarattığı düşüş, düşük seviyelerden alanların haklı işlemleri olarak görülebilir. Ancak bu durum, sonrasında fud dalgasını da beraberinde getirmeye başlayacaktır. Zirve noktalardan alım yapan yatırımcılar, fiyat bazlı düşüşlerden her zaman etkileniyor. Bu etki, sosyal medyada çeşitli eleştirileri ve hakaretleri beraberinde getiriyor. Bu durumun yayılması halinde, Bonk tarafına yeni alıcılar güvensiz yaklaşacaktır.
Yeni alıcıları çekemeyen ve satış baskısıyla karşılaşan Bonk, en yüksek fiyat noktasını belirleyip aşağı yönlü hareket serisini başlatabilir. Bonk‘un fomosunun bitmesi ve yaşanan düşüşler, doğrudan Solana‘yı etkisi altına alacak. Çünkü Solana, Bonk sayesinde bir yükseliş gerçekleştirdi. Tekrar korku yayan insanların ortaya çıkması, SOL fiyatını tehlikeli dönemece geri döndürebilir.
2- Bonk ekibinin fomoyu doğru yönetmesi ve bunu bir sistem haline getirmesi
Ayı piyasasında para kazanılabileceğini ön plana çıkaran Bonk, binlerce kripto yatırımcısını bünyesine çekmeyi başardı. Her gün yeni yatırımcılar popüler meme token için akın ediyor. Ancak burada Bonk ekibinin ve Solana topluluğunun ne yapacağı önem teşkil ediyor.
Bonk ekibi, airdrop dağıtımları, etkinlikler, burn senaryoları ve çeşitli aktivitelerle hızlı bir hafta geçiriyor. Solana tarafında da Solana‘nın eski günlerine döneceği umuduyla Bonk desteği devam ediyor. Ancak bu fomo, ilk satış dalgasında yerini fud’a bırakmaya çok müsait bir durumda.
İkinci gerçekleşebilecek senaryoda, Bonk ekibi fomoyu doğru bir şekilde yönetebilir. Bunu daha önce Shiba tarafında görmüştük. Bonk’un yapacağı yeni hamleler ve proje geliştirmeleri, projenin güven vermesini sağlayabilir. Fomoyla ve para kazanma arzusuyla gelen yatırımcılar, yeni bir Shiba umuduyla projeye bağlı kalabilir.
Ancak bu bağlılık, Binance‘de listelenecek haberleriyle gerçekleştirilemeyecektir. Geçmişte birçok proje, Binance listelenmesini ön plana çıkararak binlerce yatırımcıyı bünyesine çekti. Ancak bu listelenme gelmeyince, tüm yatırımcılarının varlıklarını eritecek bir düşüş yaşadı.
Bonk‘un fomoyu doğru yönetmesi ve bunu bir sistem haline getirmesi, beraberinde gelecek yakımlar ile desteklenebilir. Borsalarda listelenen proje, zamanla bir ekosistem oluşturma mücadelesine girişebilir. Daha fazla bir yükseliş yaşatmasa da bu durum kalıcılık sağlaması için önemli olabilir.